Festival otevřených sklepů Jaro na Podluží 2012

Již potřetí jsme vyrazili spolu se skupinou našich zákazníků na Festival otevřených sklepů, který se letos v dubnu konal pod názvem Jaro na Podluží. Představili se nám vinařství z části Slovácké podoblasti Podluží, která se rozkládá mezi Hodonínem a Břeclaví. Během víkendu se otevřelo své sklípky přes 30 vinařství z Moravské Nové Vsi, Hrušek, Prušánek a Nového Poddvorova.

Jako náš záchytný bod jsme si vybrali Břeclav především kvůli nabídce ubytování a výborné dopravní dostupnosti včetně možnosti taxi služby. Dopravní spojení bylo pro nás důležité, neboť registrační místo festivalu bylo umístněno před budovou vlakového nádraží v Moravské Nové Vsi.

Moravskou Novou Ves již známe z našeho letního putování v loňském roce. Proto jsme zde měli vytipovány své favority. Nemuseli jsme ani chodit daleko. Již u nádraží má svůj sklípek z roku 1850 František Trojan. Z jeho produkce se nám líbil Moravský muškát nebo Zweigeltrebe rosé obojí z ročníku 2011. Kousek dál ve Vinařství Glosovi jsme měli příležitost si popovídat s panem prof. Glosem, který právě tady ve šlechtitelské stanici vypěstoval naši odrůdu Cabernet Moravia. Ročník 2011 z jeho vinařství jsme také ochutnali a rozhodně jsme nebyli zklamání stejně jako z další nové moravské červené odrůdy Fratava, kterou také vyšlechtil pan profesor Glos. Kromě zajímavých červených vín nám zachutnal mladý Moravský muškát, který byl právě připraven k lahvování. Na náměstíčku vinných sklepů na Výmolu jsme byli příjemně překvapeni nabídkou jídla a hlavně vína Vinných sklepů Podluží, například svěží Ryzlink vlašský s příjemnou kyselinkou.

V Prušánkách se vinné sklípky nacházejí až 2 km za vesnicí v místě zveném Nechory. Jedná se o jednu z největších sklepních vesniček, která nabízí nejen skvělé víno v krásném prostředí vinic s výhledem na Bílé Karpaty, ale také unaveným poutníkům i možnost dopravit se ke vzdálenějším sklepům bryčkou taženou koněm a řízenou starým panem Košut. Jeho synové nyní provozují Rodinné vinařství Košut. Tady nám velice chutnal jejich Ryzlink rýnský nebo polosladký Aurelius, kde se doplňoval zbytkový cukr s citrusovou kyselinkou. Jen kousek dál má sklep s penzionem i Milan Vašíček. Kromě zábavy v podobě cimbálové muziky nabízel i sladší vína Rulandské bílé 2010 – ledové, které chutnalo především dámám. Příjemné bylo i polosuché Rulandské šedé 2011 ve výběru z hroznů. Sladší vína nabízelo i Vinařství Konečný, kde prim hrál tradičně voňavý Tramín a zajímavy, kyselinkou doplněný Hibernal.

V Novém Poddvorově nás autobus, který spojoval všechny čtyři vinařské obce dovezl až v pozdním odpoledni a zastavil před sklípkem Ondřeje Konečného – Konečný winery. Tento mladý vinař je do své práce opravdu zapálený a vrhl se do svého samostatného vinařství s plnou vervou. Jeho Kerner 2011 byl všemi velice dobře honocen. Na druhém konci vesnice opravdu v rodinném prostředí nás přivítal zase pan Veselský. Stejně jako jeho kolega vínu věnoval péči a nadšení. Jen mladou energii vystřídal spíše klid a pohoda. Jeho vína tomu odpovídají, jsou příjemně pitelná po celý večer.

Na večer jsme se vrátili do Nechor, kde ve vinném sklepě U Jeňoura hrála až do pozdní noci cimbálovka, při které jsme zpívali a zpívali až nám pomalu docházel hlas.

Na druhý den nám zbývala poslední vinařská obecc Hrušky. Na 8 zdejších vinařství jsme měli celé dopoledne a nelitovali jsme, že jsme si na ni vyhradili tolik času. Lidí již bylo ve sklepech méně a vinaři se nám mohli více věnovat. Netradiční odrůdy jsme ochutnali ve sklípku Vinařství Bohumila Netopilíka. Velice nám tady chutnala Pálava 2008 a její slovenská „sestra“ Děvín 2009. Tyto odrůdy, jejichž jedním z rodičů je Tramín červený si oblíbila převážně dámská část našeho osazenstva, které si v Hruškách opravdu užilo. Tramín červený je uhranul. Karel Čapka jej měl ve svém sklepě opravdu skvělé. Zajímavé bylo i Chardonnay v barriqueu. Obě vína pocházela z ročníku 2010. Pánská část si užila u Lukáše Nešpora. Jeho Cabernet Moravia 2011 byl přes své mládí hutný a má dobré předpoklady k dalšímu zrání. Poslední vinařství, které jsme navštívili bylo Vinařství Doležal. Tam nám zachutnalo Chardonnay 2011 a medově sladké Rulandské šedé ze stejného ročníku.

Podluží je oblast, která není až tak známá, ale jak jsme se přesvědčili i tady najdeme skvělá vína. Proto jsme se také do Prušánek vrátili v červnu na tradiční akci otevřených sklepů K Nechorám do sklepa, kde kromě zmíněných vinařů nás okouzlil i pan Kalužík se svým Ravinerem (netradiční svěží bílou odrůdou), Tramínem i Rýnským ryzlinkem, vše ročník 2011.

Jedno je jisté, určitě se sem budeme vracet, vždyť je tu tak hezky (podívejte se na fotky). A první příležitost máme na Cyrila a Metoděje, kdy v Moravské Nové Vsi jsou otevřené sklepy a tradičně začátkem listopadu. Tak se tam jistě uvidíme.