Klasifikace vín dle terroiru – vína originalní certifikace (VOC, V.O.C.) 

VOC Znojmo

Vína z odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, případně jejich cuvée.

Hrozny musí pocházet výhradně z vybraných a uznaných viničních tratí Znojemska.

Cukernatost minimálně 19°NM, zbytkový cukr maximálně 25 g/l, maximální objem alkoholu 13,9%.

Ruční sběr hroznů na keřích s maximálním výnosem 2,5 kg/keř.

Víno nezraje v barikových sudech ani dlouhodobě nezraje na kvasničných kalech.

Více na www.vocznojmo.cz


VOC Modré Hory


Vína z odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Při výrobě cuvée všech tří odrůd musí být ve složení moštu nebo vína minimálně 50% Frankovky, minimálně 20% Svatovavřineckého a minimálně 10% Modrého Portugalu, u cuvee dvou odrůd může být poměr libovolný.

Hrozny musí pocházet výhradně z viničních katastrů obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbiceti, lahvování musí být provedeno také v těchto obcích.

Cukernatost minimálně 19°NM, zbytkový cukr maximálně 12 g/l, minimální objem alkoholu 12%, u rosé vín 10% - 13%.

Víno nezraje v barikových sudech ani metodou karbonické macerace a termovinifikace.

Více na www.vocmodrehory.cz


VOC Mikulov


Vína z odrůd Pálava, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Rulandské modré a Svatovavřinecké.

Hrozny musí pocházet výhradně z viničních tratí Mikulovské vinařské podoblasti, lahvování musí být provedeno také v této oblasti.

Cukernatost minimálně 21°NM.

Ruční sběr hroznů na keřích s maximálním výnosem 7 t/ha, které jsou obhospodářovány způsobem šetrným k přírodě (minimální standard je Systém integrované produkce).

Víno nezraje v barikových sudech.

Více na www.vocmikulov.cz


VOC Pálava


Vína z odrůdy Ryzlink vlašský

Hrozny musí pocházet pouze z registrovaných vinic vymezených částmi pozemních komunikací mezi obcemi Perná, Horní Věstonice, Dolní Věstonice, Klentnice, Mikulov a Bavory. Vinice musí být ošetřovány dle pojetí integrované produkce

Cukernatost 21°NM - 27°NM (Pozdní sběř, Výběr z hroznů), zbytkový cukr do 12 g/l, bezcukernatý extrakt minimálně 19 g/l.

Ruční sběr hroznů, zpracování bez enzymů, maceračních přídavních látek a kyseliny askorbové, maximálně 50  mg SO2 / l moštu.

Školení vína v sudech povoleno.

Více na www.vinarstvivoc.cz


VOC Blatnice


Vína z odrůd Ryzlink rýnský a burgundských odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay.

Hrozny musí pocházet pouze z registrovaných vinic v okolí Blatnice pod Svatým Antonínkem a vinař musí být členem Cechu blatnických vinařů. Vinice musí být ošetřovány dle pojetí integrované produkce

Cukernatost minimálně 20°NM.

Ruční sběr hroznů, jablečno-mléčná fermentace je povolena. Není povoleno přidávání taninů a chipsů

Školení vína v barikových sudech není povoleno.

Více na www.vocblatnice.cz

 


Zemské víno


Víno z pouze tuzemských hroznů, minimální cukernatost 14°NM

Stolní víno

Víno z hroznů vypěstovaných v EU


U všech VOC vín musí vína vykazovat senzorické charakteristiky pro danou oblast.

TOPlist