Klasifikace vín dle cukernatosti hroznů

Stolní víno

Víno z hroznů vypěstovaných v EU

Zemské víno

Víno z pouze tuzemských hroznů, minimální cukernatost 14°NM

Jakostní víno

Víno z pouze tuzemských hroznů zpracované ve vinařské oblasti původu hroznů, minimální cukernatost 15°NM.

  • odrůdové

Vyrobeno maximálně ze 3 druhů hroznů uvedených ve Státní odrůdové knize

  • známkové

Vyrobeno podle stálé receptury smíšením hroznů, hroznového moštu nebo vín.

  • přívlastkové

 

Vyrobeno v jedné vinařské podoblasti, není doslazováno (ani řepným cukr ani jinak). Na přívlastek nemá primárně vliv způsob či doba sběru hroznů (např. u výběrů se hrozny nevybírají, pozdní sběr se nesbírá později atd.)

Kabinetní víno:     minimální cukernatost 19°NM 

Pozdní sběr:         minimální cukernatost 21°NM

Výběr z hroznů:    minimální cukernatost 24°NM        

Výběr z bobulí:     minimální cukernatost 27°NM               

Ledové víno:        minimální cukernatost 27°NM

Víno je vyrobeno z zmrzlých hroznů (sklizeno při max. teplotě -7°C), které jsou okamžitě lisovány, aby neroztály.

Slámové víno:     minimální cukernatost 27°NM

Víno je vyrobeno z hroznů, které se min. 3 měsíce dosoušely v dobře větraných prostorách na podložkách ze slámy či rákosu.

Výběr z cibéb:     minimální cukernatost 32°NM

Hrozny v důsledku dlouhého zrání se změnily na hrozinky – cibéby.