Pálavské vinobraní v Mikulově 2011

Druhý zářijový víkend žil Mikulov svým Pálavským vinobraním. 47.ročník se konal ve dnech 9.-11.září 2011 a jako tradičně jsme se ho zúčastnili.

Páteční odpoledne bylo ryze kulturní. Součástí programu totiž bylo prodloužené otevření muzejních prostor a Dietrichštejnské hrobky. Velký okruh v mikulovském zámku v sobě obsahoval nejen Galerii Dietrichštejnů, ale také 2 zajímavé výstavy vztahující se k vinařství. Výstava Římané a Germáni v kraji pod Pálavou mapuje historii osídlení zdejšího kraje na počátku našeho letopočtu. Tehdy tu vedle sebe i pospolu žili Germáni a Římané, kteří právě do této oblasti jako první přivezli vinnou révu. Interaktivní výstava vás provede nejen běžným životem v římském vojenském táboře, ale i poklady z hrobu germánského náčelníka.

Druhá výstava Vinařství a vinohradnictví nás provede expozicí vinohradnického nářadí, galerií vinařských lisů, seznámí vás s prací na vinici či vinařskými výrazy. Součástí expozice je Obří sud, který sloužil k vybírání desátků mikulovskou vrchností od svých poddaných a jenž byl zhotoven roku 1643. Sud měří na délku 621 cm, průměr hlavy je 447 cm, průměr přes střed neboli břicho 524 cm. Vyroben je z mohutných fošen (duin) o tloušťce 15 cm, širokých v některých případech až 35 cm.

Hlavní atrakcí pro nás však byla Nominační výstava vín Mikulovské podoblasti. Nejlepší vína Mikulovska, která pak poputují do Salonu vín České republiky, jsme měli šanci ochutnat v prostorách hotelu Galant. Vítězem bílých suchých vín byl Ryzlink vlašský 2010 od Martina Šebesty s příjemnou kyselinkou a ovocitými tóny, reprezentuje tak nejtypičtější odrůdu Pálavských vrchů.  Ze suchých vín bylo oblíbené sylvánské zelené 2010 z Vinselektu Michlovský. Zajímavý byla i vína odrůdy Müller Thurgau 2010 z MORAVÍNA Valtice a z vinařství MIKROSVÍN Mikulov s tóny citrusu a příjemnou kyselinkou.  Zámecké vinařství Bzenec nabídlo příjemné Chardonnay 2010. Velice kvalitní rulandské šedé ročník 2010 nabídl Štěpán Maňák a  ročník 2008 pak vinařství SONBERK, které také představilo úžasné Pálavy.  Vinné sklepy Valtice přišly s typickým Aureliem a zajímvým Sauvignonem. Přesto v Sauvignonech kralovalo MORAVÍNO Valtice 2010, ať už v pozdním sběru či výběru z hroznů, svými kyselinkami a chutí černého rybízu. Z Rýnských ryzlinků bodoval v suché variantě Tanzbergu s ročníkem 2010, v polosladkých pak Vinařství Galant s vínem o rok starším. V kategorii polosladkých vín však lidem nejvíc chutnal Tramín červený 2009 z Vinselketu Michlovský.

V růžových vínech vedla SOŠ vinařská z Valtic. Oceňujeme lehké cuvée ve vůni rybízové v chuti s tropickým ovocem i úžasně jahodové Zweigeltrebe.

Červená vína za bílými zaostávala. Tady nás překvapil Vinofol se svým Zweigeltrebe a Cabernet Sauvignonem obojí z roku 2009, vína příjemná s typickými sametovými resp. cabernetovými tóny. Pro mě byl však vítězem Merlot 2009 z Vinných sklepů Valtice se svou chutí černého ovoce. 

Sobotní dopoledne a poledne, kdy městem procházel průvod jsme raději věnovali výstupu na Svatý kopeček, k poutnímu místu nad Mikulovem s kaplí sv. Šebestiána, odkud bylo vidět nejen zaplněné náměstí, ale i historický vojenský tábor na Kozím hrádku a had historického původu, jenž mířil do Amfiteátru. Odpoledne jsme si však nenechali ujít atmosféru mikulovského náměstí s cimbálem, stánky a burčákem. Za Dietrichsteinskou hrobkou jsem pak procházel vinařskou uličkou, kde jsem potkal celou řadu známých - pan Aleš Valluch z vinařství Fuzgrunty z Bulhar nebo pan Suský z Velkých Pavlovic.

Večer jsme si pak užili v amfiteátru na koncertech Tomáše Kluse, Toxique a J.A.R. Přitom se popíjelo víno burčák a následně pak tančilo dlouho do noci.

A jak hodnotím Pálavské vinobraní 2011? Na to je jasná odpověď. Za rok se zase uvidíme!

Fotografie z Pálavského vinobraní neleznete zde.