Říjnové posezení v Čejkovicích u Veverků ve sklepě

Vinařství Veverka má kromě svého vlastního sklepa v ulici Na Větřáku pronajet i vinný sklípek kousek od čejkovického zámku. BKV právě v něm připravila jednu ze svých degustací na Moravě, při níž představilo jednoho ze svých vinařů – pana Františka Veverku.

Naše skupinka si cestu z Prahy do Čejkovic zpříjemnila nejen obědem v Radniční restauraci ve Velkém Meziříčí, ale procházkou vinicemi velkopavlovické vinařské podoblasti.

Po sjezdu z dálnice D2 jsme projeli městečkem Velké Bílovice. Tato vinařská obec je podle výměry největší vinařskou obcí na Moravě. Na ploše 2 573 ha stojí 1 250 domů a 650 vinařských sklípků. Tvoří ji několik samostaných „vesniček“ - Půrinky, Pod Panskýma, Pod Předníma a Belegrady. V posledně zmiňované, která leží u cesty do Čejkovic, jsme zastavili a vydali se na procházku vinohrady.

Kolem božích muk jsme pomalu stoupali po hřebeni táhlého kopce mezi vinicemi, kde ještě koncem října dozrávaly hrozny. Snad čekaly až bude -7°C, aby z nich bylo uděláno ledové víno, snad je vinaři nestihli sklidit, protože zářijové slunko hřálo a dávalo hroznům další a další cukr. Slunce přijemně hřálo, stíny se prodlužovaly a hezky kouzlily obrazy do kraje.

Na vrchu Hradišťku stojí od roku 2002 kaplička zasvěcená sv. Cyrilu a Metoději, na jejíž výzdobě se podíleli zdejší umělci – kovář František Macinka, řezbář Jan Chovanec, malíř Bohumil Bortlík a stavbyvedoucí Antonín Zapletal. Oblast Hradišťka je také zajímavá i z botanického hlediska. Na jižním svahu rosta vzácná stepní vegetace. Stanoviště Zímarky, které máte po levé straně, když přicházíte ke kapličce, je součástí chráněného území NATURA 2000. Roste tu přes 17 druhů chráněných rostlin kavyly, hvězdnice, len žlutý a mnoho dalších.

Krásná procházka trvala přes hodinu a půl. Začínalo se ochlazovat, a tak jsme se jeli ještě zahřát do Čejkovic. Na místě současného zámku stávala ve 13.století templářská tvrz. Na přelomu 13. a 14.století tu sídlil komtur Ekko, který odtud spravoval území Moravy, Čech a Rakous. Po zrušení řádu na počátku 14.století měnil své majitele. V 17.století se tu usídlili jezuité, kteří tvrz přestavěli na zámek. Krom přestavby zámku vybudovali také 650 m dlouhé sklepy, jež využívají Templářské sklepy. Před zámkem stojí také hospodářská budova, kterou vinařská společnost přebudovala na stylovou restauraci.

Po šesté hodině večerní jsme dorazili do sklípku. Nad sklepem je 5 pokojů, takže se tu vyspí 10 – 15 osob. V přízemí je kuchyňka a koupelna. To nejdůležitější se nachází dole. Velká degustační místnost a sklep sloužící jako archiv a sklad vinařství.

Vedle velkého krbu stojí model větrného mlýna. Veverkové byli totiž před několika generacemi mlynáři. Dnes hospodaří na 15 ha vinic v okolí Čejkovic. Veverkové se snaží o hospodaření šetrné k přírodě. Důkazem je členství v moderním, přísně ekologicky orientovaném vinohradnickém systému SIPHV ( Svaz integrované produkce hroznů a vína) a postupné zařazení vinic do bioprodukce, kde je mj. Podmínkou - úplné vyloučení použití umělých hnojiv či chemických postřiků, -využití užitečných druhů organismů k regulaci škůdců, -zelené hnojení a další.

Další specialitou vinařství jsou i netradiční odrůdy. Z bílých odrůd je zajímavý Děvín (kříženec Tramínu červeného a Veltlínu červenobílého) a Hibernal (kříženec Seibelu 7053 a Rýnského ryzlinku), z modrých odrůd pak pěstají Alibernet (kříženec Alicante Bouchet a Cabernet Sauvignonu).

Celkem jsme ochutnali 15 vzorků vína, dobře jsme se najedli z obložených míst a při kytaře jsme zpívali, někteří až do rána. A co nám chutnalo? Sladký Tramín červený (výběr z bobulí), Hibernal, Rýnský ryzlink, z červených se zaprášilo po Alibernetu a Frankovce.

To, že lidem chutnat se přesvědčil i pan Veverka, když jsme u něho obědnali 10 krabic vína, a můžete se přesvědčit i vy - tady jsou další fotografie z této akce.