Cestou na velkopavlovické Májové sklepy

Bořetice jsou známy svou recesistickou Svobodnou spolkovou republikou Kraví hora. Toto netradiční sdružení vinařů můžeme nazvat státem ve státě. Sklepy jsou mimo obec romanticky posazené na jižním svahu Kraví hory jako samostatná vesnice. Republika má svého prezidenta i státní svátek, který se koná poslední víkend v květnu, tam také tradičně míříme na „státní návštěvu“.

Druhý květnový víkend patří sklepům ve Velkých Pavlovicích. Jenže kvůli omezeným možnostem ubytování, musel jsem přespat právě v Bořeticích. Protože byl krásný jarní den, rozhodl jsem se pro pěší výlet (cca 3 km). Bez mapy a mimo značené trasy. A to byl kámen úrazu. Vyrazil jsem sice podél tratě, ale pak cesta končila, k rozhledně nevedla ani pěšinka. Musel jsem tak jít podél polí, jejichž zoraná půda byla ještě měkká a já se tudíž krásně zašpinil. Vyplašil jsem navíc koreptev a dva zajíce. Suma sumárum, z Kraví hory se raději dejte po žluté do centra Bořetic a odtud po cestě, vedeni zelenou a žlutou turistickou značkou, na Slunečnou.

Slunečná je rozhledna na kopci ve výšce 225 m n.m dokončená v roce 2009. Po 75 schodech se pak dostanete na vyhlídkovou plošinu (15 m nad terénem), z níž je nádherný rozhled na celý kraj Modrých hor (sdružení obcí Pavlovic, Bořetic, Němčic, Vrbice a Kobylí). Dá se však dohlédnout i na Bílé Karpaty nebo Pálavu se svými hrady. Po vyhlídce jsem se vydal po žluté značce do Pavlovic. Minul jsem vinice Vinařství Buchtovi, kapli sv. Urbana z roku 2008 i Šlechtitelskou stanici ve Velkých Pavlovicích.

Samotné město Velké Pavlovice se může pochlubit baroknim kostelem Nanebevzetí Panny Marie ze 17.století nebo barokní kontribuční sýpkou z roku 1780, kam se vešlo až 250 vagonů obilí. No a samozřejmě jsou to vinné sklepy, některé pochází z počátku 17.století (např. U Lacinů). V 18 z nich se degustovalo víno místních vinařů. Přiznám se, za 9 hodin otevřených sklepů se mi nepovedlo všechny navštívit a ochutnat vše, co Pavlovičtí nabízí. Večer jsem nakonec zakončil v Sokolovně, kde se dál popíjelo, při cimbálu zpívalo a tančilo dlouho do noci.

Jako tradičně i teď jsem nafotil pár hezkých fotek.