Svatomartinské sklepy Velké Pavlovice 2011

Již 4 roky jezdím pravidelně kolem svátku svatého Martina do Velkých Pavlovic. Nejen abych pozdravil Buchtovi a ochutnal jejich mladá vína, ale také abych je mohl srovnat s ostatními vinaři ve Velkých Pavlovicích. Unikátní možností srovnávat jsou Svatomartinské otevřené sklepy.

Letos se vstupenky prodávaly v Sokolovně, a tak jsme tentokrát navštívili i vinařství v jižní části obce. Pavlovín nabízel široký sortiment, ale převážne starších vín – ročník 2009 a 2010. Rulandské šedé 2008 výběr z hroznů zaujalo příjemnou chlebovinkou, chutnal i Müller Thurgau 2010 Pozdní sběr nebo o rok starší Moravský muškát. VINIUM, druhé z vinařství, jež jsme navštívili, představilo mladý Müller Thurgau s chutí citrusů a květinovými tóny. Třetím novým vinařstvím, kde jsme chutnali bylo Rodinné vinařství Krejčiřík. I tady nám chutnala mladá vína – nejvíce Veltlínské zelené.

Pak už jsme se napojili na tradiční „velkopavlovický okruh“ po sklepech. Vinařství Mikulica nabídlo dvě skvělá mladá vína. Müller Thurgau byl velice příjemně ovocito-květinový, Muškát moravský měl vyváženou kyselinku i zbytkový cukr. Aromatické látky byly vyvážené, tak akorát. Fůkalovi opět překvapili. Po letech opět přišli s něčím netradičním – Aurelius byl nádherně slaďoučký s chutí po kompotovaných hruškách.

Dvě vinařství sídlící vedle sebe – Lacina a Suský – obě nezklamaly. Lacina svým tradičním Aureliem s příjemnou kyselinkou a hlavně červenými víny. André 2009 Pozdní sběr byl ovocitý s lehkou chutí švestek, o dva roky starší je ostřejší s vyšší kyselinkou. Dornfelder, ať 2009 nebo mladý 2011, měl v sobě sametové tóny. Jediným ochutnaným vínem, které bylo zařazeno do systému VOC Modré Hory (o němž se můžete dozvědět více zde), byla Frankovka 2009 od Lacinů s lehkou chutí čokolády. Asi nejoblíbenějším červeným vínem byla Frankovka 2009 v pozdním sběru z Rodinného vinařství Suský. Zaujala všechny svými kávovými tóny. Kafe sice nepiju, ale tohle bych mohl pít dlouho a často. U Suských jsme ochutnali i růžové víno – André 2010 Pozdní sběr s chutí po červeném rybízu.

Bohužel nás docela zklamalo Vinařství Halm. Aurelius ani Ryzlink rýnský, obé Pozdní sběr 2009, nám nechutnali. Tradiční Sylvánské zelené 2009 bylo silně mandlové, již začínalo být nazrálé. Jinak nic moc.

Nejvíce času jsme však strávili u Buchtů. Představil se vyzrálý Ryzlink rýnský 2006, sladší Veltlínské zelené 2009 Výběr z hroznů, květinové Chardonnay 2009 Pozdní sběr, o rok mladší pak ovocité svěží víno. Oblíbená byla i polosladká Frankovka 2009 Rosé, chutnající po jahodách. Ovocité Modrohorské či Cabernet Moravia kralovala v červených vínech spolu s André 2010 s tříslovinkou.

Svatý Martin bez husy? Není možné. Tak jsme si ji dali ve vinařství V&M Zborovský. Kromě svěžího Tramínu 2010, jsem ochutnali i tradiční sladší vína Pálavu či Rulandské bílé.

A na závěr dne, jsme si krásně zazpívali v Sokolovně na tradiční akci u cimbálu. Již po čtvrté se tato akce povedla, a tak ji máme i pro rok 2012 v našem kalendáři.