Horké túlání po Pulgárských skelpech

Toho dne bylo opravdu vedro. Meteorologové se nemýlili, když předpovídali a tropických 35°C ve stínu. Jenže poslední vždy poslední víkend v srpnu jsou v Bulharech, malé vinařské obci kousek od Lednice na Mikulovsku, hody, jejichž součástí je tradiční toulání po vinných sklípcích.

Letos jich bylo otevřeno celkem deset. Přes tropické vedro v nich bylo příjemně. Vinaři nabízeli nejen svá tradiční vína, ale i neprodejné speciály nebo archivní vína. Rozhodně zajímavý byl charvát (původně stolní odrůda) od VA Vinařství, které bylo voňavé po jahodách s trochou zbytkového cukříku. Archiv zajímavých vín (včetně sylvánů a aureliů) zase nabídl Pavel Lebloch.

V obci se pěstují modré i bílé hrozny. Tak jsem měl možnost ochutnat dobrá bílá (např. Müller-Thurgau od Vinařství Fischer-Peprníček) i  červená vína (např. Merlot od vinařství Fuzgrunty). Velice příjemný sortiment vín mělo i Vinařství nad sklepy, svěží bílá vína.

A to vše jsem důkladně proléval vodou, bavil jsem se s vinaři i jejich potomky a užíval krásného dne. V každém sklepě jsem pobyl 20 - 30 minut, a tak se nedivte, že na můj plán jít se koupat do Mikulova nebo Lednice už nezbyl čas. Bulhary, budete mít své místo v našem kalendáři.