Klasifikace vín dle zbytkového cukru 

Suché

Víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který smí obsahovat:

a) maximalně 4 g zbytkového cukru na litr nebo

b) maximálně 9 g zbytkového cukru na litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin je 2 gramy nebo méně.

Polosuché

Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hodnota stanová pro vína suchá, avšak

a) maximálně 12 g na litru vína nebo

b) maximálně 18 g zbytkového cukru na litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin je 10 gramů nebo méně.

Polosladké

Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než u vín polosuchých, maximálně 45 g/l

Sladké

Víno se zbytkovým cukrem ve výši minimálně 45 g/l.