Modrohorské Otevřené sklepy 2011

Jednou z prvních akcí, kterou BKV zorganizovalo, byla cesta do oblasti Modrých hor, oblasti mezi obcemi Velké Pavlovice, Bořetice, Kobylí, Vrbice a Němčičky. Zdejší letní Festival otevřených sklepů se konal ve dnech 30.-31.července 2011.

Počasí nám zrovna nepřálo. Bylo pod mrakem, občas slabě pršelo nebo alespoň mrholilo. Ubytovali jsme se v Kobylí v ubytovně Patria Kobylí. Tam jsme také ještě v pátek večer začali degustací oceněné Pálavy či Chardonnay. Ráno jsme pak odjeli vláčkem do Velkých Pavlovic, kde   nás  v sokolovně vybavili katalogem, páskou a nezbytnou skleničkou. Můžeme tedy vyrazit degustovat modrohorská vína.

Velké Pavlovice byli naší první obcí. Veliká spokojenost byla se sladkými víny bratrů Zborovských. Oblíbená byla Pálava, sladký Tramín nebo červené Zweigeltrebe. U pana Mikulici, kde jsem očekával sladká vína, jsem byl příjemně překvapen kyselinkou v Aureliu a lipovým květem Rýnského ryzlinku. Aurelius a červená vína (Dornfelder, Zweigeltrebe, André, Frankovka ve VOC) slavila úspěch i u Lacinů. Vedle u Suských zas byla oblíbená kávová Frankovka. Že se lidé milujicí víno vždy neschodnou je normální. Důkazem byl náš přátelský spor, zda je u Halmů lepší Veltlín nebo Sylván. I ostatní červená vína stála za ochutnání. Naši velkopavlovickou misi jsme zakončili u Buchtů. Zde si návštěvníci cenili sladšího Veltlínského zeleného, sušších Chardonnay, Rýnského ryzlinku a André.

Autobus, který jezdil mezi vesnicemi, nás zavezl do Němčiček. Zatímco nás v ZD Němčičky bílá vína nezaujala a z červených bylo zajímavé André, ve Vinařském dvoře si přišly především dámy na své. Likérová vína Mistelle de Muscat nebo Lokus červený byla příjemně sladká a voňavá. Z cuvée vín zaujalo návštěvníky Áčko (Rulandské bílé - Tramín červený - Sauvignon), mě osobně pak Karmazín (Frankovka - Svatovavřinecké - Modrý Portugal).

Bořetice byly krátkou zastávkou. Vinařství Jedlička & Novák připravil pro návštěvníky sérii sladkých a polosladkých vín. Stanislav Pazderka přichystal pro milovníky znalce zajímavý Ryzlink rýnský, Zweigeltrebe nebo Merlot. Sklamáním bylo pro nás návštěva vinařství Stapleton - Springer - malá nabídka a špatná obsluha.

Do Kobylí jsme přijeli až pozdě večer, proto jsem navštívili pouze několik sklepů. Jiří a Taťána Varmužovi nabídli svěží Neuburské 2010 či lehce barriquovaný Aurelius. Naše cesta pak vedla směrem dolů k hlavní ulici. Přes sklep pana Lanžhotského jsme navštívili Vinařtství Vajbar Kobylí. Tady nám chutnalo Chardonnay, Müller-Thurgau a hlavně Zweigeltrebe. Naše putování jsme zakončili ve Vinařství Bukovský. Pan Bukovský nám při ochutnávce tradičních (Veltlínské zelené, Zweigeltrebe) i netradičních vín (Cuvée Cabernet Moravia - Nitra) nejen vyprávěl, ale také zahrál na housle.

Dalšího dne ráno jsme se vydali do Vrbice - jak rád říkám Modrohorského Hobitína. Tady nás velmi zaujala vína Leoše Horáka. Sladká vína jako Pálava či Hibernal kvitovaly především ženy, já osobně ocenil Sauvignon, Chardonnay a sametový barrique Cabernet Sauvignonu. Málem jsme přešli sklep pana Jiljího Herzána.  Zavolal však na nás a my se u něj zastavili. Jeho cuvée Rýnského ryzlinku a Tramínu červeného stálo za zastavení pro svou svěžest a aramo.

Z 35 sklepů jsme navšítívili "pouze" 21. Přesto jsme zde našli vína, která byla dobrá i ta, která byla horší. Důležité však bylo, že každý si našel to své a společně jsme si užili příjemný i když zamračený červencový víkend.

Další fotografie z tohoto víkendu najdete v naší fotogalerii.