Nejpěstovanější moravské odrůdy


 

Veltlínské zelené

Vůně a chutě vína zelenožluté barvy prozrazuje složení půdy vinice. Někdy převládá vůně lipového květu, někdy mandlí, jindy je kořenitá s tóny zeleného pepře.

Müller-Thurgau

Jedna z nejrozšířenějších odrůd dává víno zelenožluté barvy s muškátově ovocitou vůní s tóny grepu či broskve.

Ryzlink vlašský

Svěží víno zelenožluté barvy se střední plností a pikantní kyselinkou je známě převážně svou mineralitou ovocitými tóny angreštu či rybízu. Později se objevují vůně lučního kvítí.

Ryzlink rýnský

Jedna z nejkvalitnějších odrůd bílých vín, Král vín, nabízí velkou škálu vůní od lipového květu přes broskve a meruňky až po ananas. Vše závisí na půdním typu a samozřejmě také na ročníku.

Rulandské bílé

Klasická odrůda francouzského původu dává elegantní vína s jemnou květinovou vůní. Ve zralém víně najdete tóny hrušek, chlebové kůrky či lískových oříšků.

Rulandské šedé

Harmonická odrůda francouzského původu se vyznačuje plností, hebkostí a dlouhotrvající dochutí. V medově nasládlé vůni se projevují až pomerančové tóny.

Svatovavřinecké

Nejpěstovanější modrá odrůda v ČR dává sametově lesklé temně červené víno, harmonické chutí vonící po višních rybízu či sušených švestkách. V chuti je výrazné a plné.

Frankovka

Vína mají rubínovou barvu s fialovými záblesky. Zralé ročníky se vyznačují kořenitostí s tóny ostružin, objevují se také tóny hořké čokolády nebo kávy.