Systém dělení tichých vín v České republice

Vinařský zákon jako jedna z nejvyšších právních norem regulujicí vinařství a vinohradnictví v České republice přikazuje v rámci kategorizace vín podle zbytkového cukru.

Avšak zákazníci se setkávají i s dalšími pojmy v rámci třídění tichých (tzn. neperlivých, nešumivých) vín. K tradičnímu germánskému způsobu třídění, který je typický pro naši republiku, Slovensko, Rakousko a Německo) se poslední dobou přidal i systém románský, jehož domovinou je Itálie či Francie.

A klienti jsou zmateni...

Podle zákona Germánský Románský
Dle zbytkového cukru Dle cukernatosti hroznů Dle terroiru
Cukr, který neprokvasí v alkohol, ale zůstává ve víně

Obsah cukru v hroznové šťávě v době sklizně, měřeno ve stupních normovaného moštoměru (NM), v kg na 100 l hroznového moštu

Typická oblast lokalita, kde réva roste a kde se zpracovává
  • Suchá
  • Polosuchá
  • Polosladká
  • Sladká
  • Stolní víno
  • Známkové víno
  • Jakostní víno - odrůdové
  • Jakostní víno - přívlastkové
  • VOC Znojmo
  • VOC Modré Hory
  • VOC Mikulov
  • VOC Pálava
  • VOC Blatnice

Často se setkávám s dotazy typu: Proč je výběr z hroznů kyselý a není sladký? Proč to víno má větší cukr, ale zdá se mi málo sladké?

Základem je často nepochopení pojmů. Cukernatost hroznů nám neříká nic o sladkosti vína, ale o kvalitě hroznů při sklizni. Hrozny během výroby vína ztrácí svůj cukr a přeměňuje se kvašením na alkohol. Dalším důvodem pro neporozumění, co od vína mám očekávat, je neznalost dalšího z důležitých parametrů vína - obsahu kyselin. Pokud víno má méně kyselin, zdá se nám totiž sladší.