Systém dělení tichých vín v České republice
Vinařský zákon jako jedna z nejvyšších právních norem regulujicí vinařství a vinohradnictví v České republice přikazuje v rámci kategorizace vín podle zbytkového cukru.
Avšak zákazníci se setkávají i s dalšími pojmy v rámci třídění tichých (tzn. neperlivých, nešumivých) vín. K tradičnímu germánskému způsobu třídění, který je typický pro naši republiku, Slovensko, Rakousko a Německo) se poslední dobou přidal i systém románský, jehož domovinou je Itálie či Francie.
A klienti jsou zmateni...
Podle zákona | Germánský | Románský | |
Dle zbytkového cukru | Dle cukernatosti hroznů | Dle terroiru | |
Cukr, který neprokvasí v alkohol, ale zůstává ve víně |
|
Typická oblast lokalita, kde réva roste a kde se zpracovává | |
|
|
|
Často se setkávám s dotazy typu: Proč je výběr z hroznů kyselý a není sladký? Proč to víno má větší cukr, ale zdá se mi málo sladké?
Základem je často nepochopení pojmů. Cukernatost hroznů nám neříká nic o sladkosti vína, ale o kvalitě hroznů při sklizni. Hrozny během výroby vína ztrácí svůj cukr a přeměňuje se kvašením na alkohol. Dalším důvodem pro neporozumění, co od vína mám očekávat, je neznalost dalšího z důležitých parametrů vína - obsahu kyselin. Pokud víno má méně kyselin, zdá se nám totiž sladší.